Statele Unite ale Americii au demarat retragerea trupelor din Afganistan, în urma unei înţelegeri cu talibanii care vizează aducerea păcii, potrivit BBC.
Statele Unite au acceptat să reducă semnificativ trupele din Afganistan, de la aproximativ 12.000 de militari la 8.600. Termenul stabilit este de 135 de zile de la semnarea documentului. Retragerea trupelor americane este una dintre condiţiile acordului de pace semnat de SUA şi talibani în data de 29 februarie.

La aproape două decenii după intervenţia militară din Afganistan, Statele Unite au semnat un acord de pace cu insurgenţii talibani. Acordul prevede retragerea totală a trupelor americane şi aliate din Afganistan în cel mult 14 luni şi îi permite lui Donald Trump să onoreze promisiunea electorală de a scoate Statele Unite din „războaiele fără sfârşit”. Însă situaţia din Afganistan riscă să scape de sub control dacă insurgenţii talibani nu ajung la un acord politic cu alte facţiuni afgane.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat iniţial că nu doreşte să elibereze prizonierii talibani, condiţie prealabilă pentru a putea purta discuţii directe cu reprezentanţii grupului militant. Cu toate acestea, Ghani va emite săptămâna aceasta un decret în urma căruia cel puţin 1.000 de prizonieri talibani vor fi eliberaţi.

mai mult la   www.mediafax.ro

Lasă un răspuns