Radu Hossu: Rezumatul de noapte (06.05 ora 04.30)

0
378
– Mairupol. Cu ajutorul unui electrician trădător, rușii au reușit să intre în interiorul complexului și de două zile se duc lupte în interior. rusia presupune că numărul Ukr este de 2500 (cu 1000 mai mult decât știam – dar cine-i mai crede pe ruși?)
– Mariupol. Secretarul General Guterres a anunțat acum câteva ore că autobuzele ONU sunt pe drum pentru a 3-a operațiune de evacuare a civililor. Este importantă pentru că le oferă apărătorilor Ukr posibilitatea de a se desfășura mai ușor fără uriașa responsabilitate de a apăra și civilii.
– Mariupol. Aproximativ 2 BTG-uri mai sunt în oraș, restul au fost mutate spre Donbas sau Zaporojie. Asaltul din aceste zile asupra Azovstal este unul total. Bombardamente din larg, din bombardiere strategice, artilerie etc. Asta îmi indică dorința clară a Kremlinului că Azovstal trebuie să pice până pe 9 mai. Presupunerea mea este că asta nu se va întâmpla.
– Harkov. Armata Ukr continuă contraofensiva în est și sud-est de oraș. Următoarea mutare va fi în nord, unde se speră că vor împinge armata rusă la peste 30 km de oraș și astfel să-l protejeze de bombardamentul cu artilerie. Armata Ukr a intrat în modul ofensiv în această zonă.
– Donbas. În ultimele 24 de ore pe tot frontul Donbas rușii au continuat focurile de artilerie. În cazul în care vă întrebați cât ar mai avea capacitatea fizică să o facă (dacă mai au artilerie, muniție etc), vă reamintesc că rusia este #1 în lume la numărul de unități de artilerie, deci, ar putea să facă acest lucru foarte mult timp de acum înainte. Ăsta este motivul pentru care Ucraina a cerut dronele Switchblades de la SUA și radarele anti-artilerie. Pentru a le diminua din capacitatea de a lovi, cunoscută fiind problema logistică și de coordonare a rușilor.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. În ultimele 24 de ore armata Ukr a reușit să oprească câteva încercări de ofensivă ale rușilor. Presupunerea mea este că în următoarele zile, Ukr va începe contraofensive și pe această axă, o dată cu intrarea în front a artileriei venite din SUA, Franța, Cehia, Slovacia, Italia și Germania. O înfrângere a rușilor pe acest front ar cam încheia prima fază a Bătăliei pentru Donbas și ar duce războiul într-o nouă fază (despre care promit să scriu mai pe larg în zilele următoare).
– Donbas. Axa Rubinje-Severodonetsk (sper că am scris corect numele). rușii nu au reușit să câștige teren în ultimele 24 de ore. Pentru a vă face o idee, în toată zona Donbas, rușii abia au reușit să îmainteze câțiva km și nu pe tot frontul, ci doar în anumite părți (Yampil) de la începutul Ofensivei pentru Donbas.
– Donbas. Axa Popasna. Luptele se dau acum și în interiorul orașului. Aici sunt masați multe din trupele lui Kadîrov, soldați mobilizați din Siria și alți mercenari (Grupul Wagner fiind cel mai „faimos”). Popasna este totuși fortificat, iar cucerirea lui nu va fi posibilă până în 9 mai.
– Axa Sud-Zaporojie. Aici încearcă rușii o penetrare a frontului prin estul Niprului. Vom vedea în următoarele zile dacă va fi o ofensivă de succes sau nu, având în vedere că au aproximativ 20 de BTG-uri în această zonă.
– Nicolaev-Herson. Ucrainenii s-au apropiat de Herson prin axa Herson-vest, împingând și ultimele trupe ruse care încercau să-și recâștige pozițiile pierdute în ultimele săptămâni, câțiva km înapoi spre Herson.
– Nicolaev. Este bombardat în acest moment cu artilerie, undeva în zona de sud-est a orașului.
– Herson. În următoarele zile există probabilitatea ca un referendum ilegal să fie desfășurat în tot Oblastul Herson, pentru a declararea unei noi republici populare independente de Ucraina. Tot în oraș au fost raportate lupte sporadice ale partizanilor Ukr, care le fac viața grea rușilor ce vor să controleze administrativ orașul.
– SUA. 80 din cele 90 de obuziere M777 ale SUA (acum ale Ucrainei) sunt pe teritoriul Ukr, câteva dintre ele sunt implicate în teatrul de război. 90.000 din cele aproximativ 144.000 de obuze promise au ajuns în Ukr.
– SUA. doar 5 din cele 16 Mi-17 au ajuns în Ukr și ele au ajuns acolo în Martie. Celelalte 11 urmează să fie transportate.
– SUA. După cum probabil știați deja, Pentagonul a recunoscut că oferă, alături de aliați, informații din câmpul de luptă, în timp real, cu ajutorul elementelor specifice acestor operațiuni. Surse din DoD susțin că SUA a oferit informații care au dus la submarinizarea Crucișătorului Moskova.
– Germania. Cancelarul și Președintele au fost invitați de Zelensky la Kiev. Asta după ce, în timpul dimineții de ieri, Scholz a vorbit telefonic cu Biden.
– Germania. Cancelarul Scholz a declarat că orice fel de ridicare a sancțiunilor impuse rusiei se va face doar cu acordul Ucrainei.
– Finlanda și Suedia. Au primit asigurări de securitate din partea SUA, UK, Franța și Germania pentru timpul dintre depunerea aplicării pentru NATO și intrarea efectivă în Alianță.
– rusia. Peste 40 de ținte (sabotaj, atacuri etc) au fost atinse pe teritoriul rus în ultima săptămână.
– rusia. În enclava Kaliningrad 100 de soldați ruși s-au antrenat pentru un potențial atac nuclear asupra UE, antrenamentele constând în diferite manevre de lansare a rachetelor, manevre în caz de iradiere etc.
– belarus. Au fost văzute noi coloane de blindate în zona de est a țării, pe șoselele ce duc spre Kiev.
– Lukașenko, președintele belarusului a declarat că practic războiul (a folosit cuvântul interzis) trenează, dar că el este probabil cel mai apropiat aliat a lui Putin.
După 71 de zile de război, poate cel mai important lucru de reținut este că Bătălia pentru Donbas va mai dura, însă postura noastră (a vestului) este una care se manifestă în următorul mod: Ucraina trebuie să câștige și vom face tot ceea ce este nevoie pentru asta.
Acesta este lucrul cel mai important și de reținut: uniți, cei care apără valorile în care noi credem – democrație liberală, stat de drept, domnia legii, separația puterilor în stat, egalitate de șanse, valorile înscrise în Carta Drepturilor Omului, trebuie să oprească armata unei țări cu capacități nucleare, care oricând ar putea (în cazul unui succes în Ucraina), să amenințe și Moldova.
Sau țările Baltice. Sau România, de ce nu? Și sub frica amenințării nucleare, noi (vestul) să lăsăm capul plecat. Să acceptăm cerințele rusiei. Să acceptăm influența ei manifestată prin AUR și Șoșoci în România, Viktor Orban în Ungaria și alții care se recomandă naționaliști și iubitori de neam, însă uită că rusia a început acest război fără niciun motiv real. Fără nicio legitimitate. Încălcând tratatele internaționale semnate chiar de ei. Încălcând suveranitatea statală și teritorială a Ucrainei.
Uniți, putem. Dar doar așa. Este război, nici pe departe nu este timpul pentru filozofii pe seama unor nuanțe. Pe timp de război te întorci la bazele construcției societății, valorile de care vorbeam mai sus. Acelea trebuie apărate și după aia vorbim dacă economia merge mai bine cu politici de stânga, dreapta sau centrism. Căci fără bazele alea, nu ai nici stânga, nici dreapta și nici șansa să deschizi gura că le vrei.
Aceste valori sunt apărate la porțile Europei de Ucraina astăzi, într-un mod eroic, cu ajutorul nostru, al vestului.
Slava Ukraini!

 

Radu Hossu

Lasă un răspuns