Radu Hossu „Rezumat după exact o lună de război. Eveniment în Brașov pentru sustinerea Ucrainei”

0
391
Rezumat după exact o lună de război (24.03, ora 01:30). La final, un apel pentru fiecare dintre voi.
– Kiev. Nord-vest. Armata Ukr a desfășurat contraovensive cu succes, generând un „buzunar” în care a prins armata rusă. În următoarele zile probabil vor continua, urmând să încerce eliberarea localităților Irpin și Bucha.
– Kiev. Datorită acestor contraofensive, armata rusă este la o distanță mare de centrul capitalei (aproximativ 50 km de centru), iar încercuirea ei este din ce în ce mai improbabilă.
– Harkov. În ultimele 48 de ore (de la ultimul meu rezumat), armata rusă nu a efectuat operațiuni de succes în zonă.
– Sumy. La fel ca în zona Harkov și în Sumy sau Chernihiv, s-a instalat practic impasul militar. Asta înseamnă că nicio armată nu a avansat semnificativ în nicio direcție. Asta doar dovedește rezistența și capacitatea armatei Ukr și de partea cealată incapacitatea armatei ruse.
– Mariupol. Luptele se duc practic stradă cu stradă, însă rușii în continuare nu reușesc să cucerească orașul, cu toate că o parte din flota din zona Odesa a fost mutată aici bombardează orașul.
– Nicolaev. După contraofensiva armatei Ukr de la finalul săptămânii trecute, care a dus trupele ruse înapoi spre Herson, astăzi rușii au încercat la rândul lor să împingă linia înapoi, însă nu au reușit.
– Odesa. Nu există o operațiune militară rusă care să ne facă să înțelegem vreo clipă că orașul este în pericol de a fi cucerit în viitorul apropiat.
– Niciun obiectiv major al armatei ruse nu a fost atins, ceea ce este practic o victorie militară a Ucrainei după toate definițiile posibile. Evident, nu este o victorie finală.
– Anatoly Chubais, oligarh, arhitectul privatizării rusiei de la finalul anilor ’90 sub Yelțîn, om cu poziție în guvernul lui Putin și consilier al lui a demisionat și a fugit din țară.
– Serghei Shoigu, ministrul apărării, unul dintre cei mai importanți oameni din anturajul lui Putin nu a mai apărut public de 12 zile, chiar dacă Kremlinul a dat publicității un comunicat al „CSAT”-ului lor din 18 martie în care el a fost menționat ca fiind prezent. Vă aduceți aminte de fața lui Shoigu și Gherasimov când Putin a amenințat prima dată cu subiectul armelor nucleare? Vorbeam cu câțiva prieteni atunci și am spus că s-ar putea să nu-l mai vedem pe Shoigu și dacă asta se întâmplă, Putin are probleme. Însă să nu ne bucurăm încă.
– Nestle a anunțat că își oprește operațiunile din rusia. Bravo Anonymous.
—-
La exact o lună după începerea războiului avem cam următoarea imagine, președintele Zelensky, cere lumii printr-un mesaj video în limba engleză (postat acum 40 de minute – clipul în comentarii) să iasă în stradă începând cu ziua de azi pentru a manifesta împotriva războiului și pentru apărarea valorilor în care noi, cei mai mulți, credem.
Astăzi vă invit să ieșim în stradă peste tot în orașele din România, de la ora 18:00 într-un răspuns afirmativ: Da! Susținem poporul ucrainean împotriva invaziei imorale, ilegitime și ilegale din partea rusiei.
În Brașov, în fața Prefecturii, de la ora 18:00 vă invit pe toți cei care considerați că valorile noastre sunt puse în pericol, cei care vreți oprirea războiului și a crimelor de război, cei care doriți să vă arătați susținerea față de oamenii care luptă pentru libertatea lor, să o faceți prin prezența voastră, prin vocea voastră!
Am făcut un eveniment, link-ul în comentarii. Vă mai invit pe toți cei care sunteți implicați în grupuri de susținere să dați informația mai departe, să vă organizați în cât mai multe orașe și să ieșiți în stradă.

Slava Ukraini!

Evenimentul din Brașov: www.facebook.com/events/285490093591849/

Lasă un răspuns