Comandantului unui portavion american care se confruntă cu o contaminare agresivă cu coronavirus i s-a refuzat de către Pentagon permisiunea de a-şi evacua echipajul. „Nu cred că am ajuns în acest punct”, a declarat secretarul american al apărării Mark Esper, întrebat la CBS despre o posibilă evacuare a portavionului, care este în prezent andocat în Guam, Pacific.
Într-o dramatică scrisoare de patru pagini adresată Comandamentului Marinei SUA, căpitanul Brett Crozier, comandantul USS Theodore Roosevelt, recunoaşte că „îndepărtarea majorităţii echipajului de pe un portavion nuclear american în misiune şi izolarea echipajului timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară, dar este un risc necesar”.
Şeful Pentagonului nu a comentat. „Trimitem o mulţime de echipamente şi asistenţă portavionului din Guam”, a afirmat el. „Trimitem întăriri ale personalului medical şi sunt încântat să anunţ că niciunul dintre ei nu este grav bolnav”. În scrisoarea sa publicată de San Francisco Chronicle, comandantul Crozier explică faptul că, după descoperirea a trei prime cazuri de Covid-19 la bord săptămâna trecută şi andocarea portavionului în Guam, virusul a continuat să se răspândească şi aproximativ 100 de marinari sunt acum pozitivi. Invocând „spaţiul limitat inerent” unei nave de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul a subliniat că „răspândirea bolii continuă şi accelerează”.
„Nu suntem în război. Nu există niciun motiv pentru ca marinarii să moară”, adaugă comandantul USS Theodore Roosevelt. Dl Esper a rămas însă ferm cu privire la necesitatea de a rămâne pregătit pentru orice posibil conflict, chiar şi în vremuri de pandemie.
mai mult la   /www.mediafax.ro/

Lasă un răspuns