Acasă Danemarca Britanicii și danezii au realizat cel mai mare cablu electric submarin din...

Britanicii și danezii au realizat cel mai mare cablu electric submarin din lume. România ar vrea să construiască unul chiar mai lung

0
78
Viking Link, cel mai mare interconector electric submarin, va face legătura între rețelele de energie din Marea Britanie și Danemarca până la finalul acestui an. Este cel mai important proiect de acest tip din lume, dar România are unul și mai ambițios, poate chiar nerealizabil.


Interconectorul Viking Link între Danemarca și Marea Britanie ar trebui să fie operațional până la finalul lui 2023, dat fiind că testele finale s-au încheiat cu succes. Cablul submarin este lung de 765 de kilometri și, la capacitate maximă, va aduce energie suficientă pentru 1,4 milioane de gospodării din Regatul Unit.

Dincolo de caracterul spectaculos al proiectului Viking Link, acesta este extrem de interesant pentru România, deoarece țara noastră are în plan un interconector chiar mai ambițios: cablul electric submarin România-Georgia, de 1.500 MW, care ar trebui să aibă 1.100 de kilometri doar sub apă, în condiții chiar mai dificile. Mai mult, ministrul Energiei ar vrea să-l prelungească chiar până în Ungaria, în proiectul ”Coridorul Verde”.

Recent, Sebastian Burduja a semnat un memorandum în acest sens cu celelalte state implicate și a anunțat proiectul ca pe șansa României de a deveni un ”hub energetic”. Dar la capătul celălalt al posibilului cablu, georgienii sunt mai realiști, chiar dacă inițiativa a fost de fapt a lor, încă din 2019. Momentan, ei fac un studiu de fezabilitate finanțat de Banca Mondială.

www.wall-street.ro/special/romaniaverde/

 

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Statele Unite ⓜ mapamond.media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura